Συνταγές

Συστατικά

Για την πικάντικη σάλτσα

  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 6 πιπεριές τσίλι σε ροδέλες μαζί με τα σπόρια τους
  • 1 πιπεριά φλωρίνης από κονσέρβα κομμένη σε κομμάτια 2 εκ.
  • 1 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για το κοτόπουλο

  • κόλιανδρος φρέσκος και έξτρα για το σερβίρισμα
  • τζίντζερ φρέσκο 2 εκ ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 από την πικάντικη σάλτσα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κύβο κοτόπουλο MAGGI 
  • 60 ml χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κοτόπουλο γύρω στα 2 κιλά ανοιγμένο πεταλούδα

Για τα λαχανικά

  • 250 γρ. μέτρια μανιτάρια ολόκληρα ή κομμένα στα 2
  • 400 γρ. πατάτες μικρές ολόκληρες καθαρισμένες καλά
  • 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες πάχους 2 εκ.
  • 1 μικρή σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια 2-3 εκ.
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 από την πικάντικη σάλτσα
  • αλάτι
  • πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σάλτσα

  • Οι καυτερές πιπεριές μπορούν να μας κάψουν όχι μόνο το στόμα όταν τις τρώμε αλλά και τα μάτια μας αν τις έχουμε πρώτα μεταχειριστεί με με γυμνά χέρια και πάμε να ακουμπήσουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας ασυναίσθητα.
  • Φοράμε γάντια λοιπόν πάντοτε όταν δουλεύουμε καυτερές πιπεριές σε μια συνταγή.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τις πιπεριές (καυτερές και Φλωρίνης) σε ένα τηγανάκι και τα βάζουμε σε σιγανή φωτιά.
  • Σοτάρουμε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και το σκόρδο και σοτάρουμε για ένα λεπτό ακόμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μπούκοβο, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  • Το περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να γίνει ένας ωραίος πολτός.
  • Καλό θα είναι να  βάλουμε το μείγμα σε ένα μπολ που να κλείνει καλά και να το αφήσουμε στο ψυγείο για μερικές μέρες 3-4 πριν να το χρησιμοποιήσουμε.
  • Σημείωση για τη σάλτσα. Θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε τα σπόρια από τα τσίλι και έτσι η σάλτσα θα ήταν λιγότερο καυτερή. Αν τη θέλουμε ακόμα πιο απαλή μπορούμε να αφαιρέσουμε και το μπούκοβο από τη συνταγή.

Για το κοτόπουλο

  • Ψιλοκόβουμε τον κόλιανδρο, το τζίντζερ και το κρεμμύδι και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σε αυτό προσθέτουμε την πικάντικη σάλτσα από τις πιπεριές, το ελαιόλαδο, τον κύβο σπασμένο με το χέρι, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ που να χωράει το κοτόπουλο βάζουμε το μισό από το παραπάνω μείγμα, Τοποθετούμε φορώντας γάντια μέσα το κοτόπουλο, με το δέρμα προς τα κάτω και από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο μείγμα.
  • Ακόμα φορώντας γάντια αλείφουμε το κοτόπουλο με όλο αυτό το μείγμα ώστε να πάει παντού.
  • Σκεπάζουμε με καπάκι και βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε τα λαχανικά καθαρίζοντας και κόβοντας τα και ανακατεύοντας τα με το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη πικάντικη σάλτσα και το αλάτι.
  • Τοποθετούμε το κοτόπουλο μέσα σε ένα ταψί στο οποίο να χωράνε και τα λαχανικά μας σε μια στρώση.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα και βάζουμε μέσα το ταψάκι.
  • Ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι που να γίνει τραγανή η πέτσα του κοτόπουλου και τα λαχανικά μας.